W ramach projektu EkoSzkoła 2025 uczniowie klasy 3LA wzięli udział w lekcji na temat zdrowej i ekologicznej żywności.
W ramach lekcji, obejrzeli film pt. „Rewolucja smaków”.
Celem było skupienie się na problematyce ekologii żywności, ukazując, jak nasze wybory żywieniowe wpływają na środowisko. Jego głównym celem jest edukowanie i inspirowanie widzów do podejmowania bardziej świadomych decyzji w kwestii konsumpcji żywności.
Uczniowie skupili się na wątkach dotyczących:
Celem było skupienie się na problematyce ekologii żywności, ukazując, jak nasze wybory żywieniowe wpływają na środowisko. Jego głównym celem jest edukowanie i inspirowanie widzów do podejmowania bardziej świadomych decyzji w kwestii konsumpcji żywności.
Uczniowie skupili się na wątkach dotyczących:
-praktyk rolniczych, które minimalizują negatywny wpływ na planetę, takie jak rolnictwo regeneracyjne czy organiczne.
-alternatywy dla tradycyjnej diety – promocji roślinnej diety, jako mniej szkodliwą dla środowiska.
– znaczenie lokalnej i sezonowej żywności – podkreśla, że wybór lokalnych produktów ogranicza ślad węglowy związany z transportem i wspiera lokalnych rolników.Przesłanie filmu:
Film wzywa do refleksji nad codziennymi nawykami konsumpcyjnymi. Zwraca uwagę, że małe zmiany, takie jak ograniczenie marnowania jedzenia czy wspieranie odpowiedzialnych producentów, mogą mieć ogromny wpływ na naszą planetę.
-alternatywy dla tradycyjnej diety – promocji roślinnej diety, jako mniej szkodliwą dla środowiska.
– znaczenie lokalnej i sezonowej żywności – podkreśla, że wybór lokalnych produktów ogranicza ślad węglowy związany z transportem i wspiera lokalnych rolników.Przesłanie filmu:
Film wzywa do refleksji nad codziennymi nawykami konsumpcyjnymi. Zwraca uwagę, że małe zmiany, takie jak ograniczenie marnowania jedzenia czy wspieranie odpowiedzialnych producentów, mogą mieć ogromny wpływ na naszą planetę.
Na koniec lekcji uczniowie zastanawiali się nad wadami i zaletami ekologicznej żywności. Analizowaliśmy etykiety produktów spożywczych oraz planowaliśmy jadłospis zdrowego, ekologicznego posiłku.