Klauzula informacyjna

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (zwanym dalej Rozporządzenie RODO), informuję, iż:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Dyrektor Zespołu Szkół Odzieżowych Nr 1
    im. Stanisława Wyspiańskiego
    ; ul. Cechowa 57, 30 – 614 Kraków.

  2. Inspektorem danych osobowych jest Pan Hubert Michalski i ma Pani/Pan prawo kontaktu z nim
    za pomocą adresu e-mail
    inspektor4@mjo.krakow.pl, telefon 12 616 84 09.

  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

  1.  realizacji obowiązków prawnych związanych z procesem nauczania, działalnością wychowawczą
    i opiekuńczą,

  2. promocji działalności szkoły oraz osiągnięć i umiejętności ucznia za zgodą rodzica (opiekuna prawnego) wyrażoną w trybie art. 6 pkt 1. a) Rozporządzenia RODO.

  1. Pani/Pana dane osobowe nie są udostępniane innym odbiorcom z wyłączeniem podmiotów do tego uprawnionych takich jak:

  1. podmioty upoważnione do odbioru danych osobowych na podstawie odpowiednich przepisów prawa,

  2. podmioty, które przetwarzają dane osobowe w imieniu Administratora na podstawie zawartej
    z Administratorem umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych.

  1. Pani/Pana dane osobowe po zrealizowaniu celu, dla którego zostały zebrane, będą przetwarzane w celach archiwalnych i przechowywane przez okres niezbędny wynikający z przepisów dotyczących archiwizowania dokumentów obowiązujących u Administratora (Rzeczowy Wykaz Akt).

  2. Posiada Pani/Pan prawo:

  1. dostępu do treści swoich danych,

  2. żądania sprostowania danych, które są nieprawidłowe,

  3. żądania usunięcia danych, gdy:

      • dane nie są już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane,

      • dane przetwarzane są niezgodnie z prawem;

  1. prawo do przenoszenia danych, na podstawie art. 20 Rozporządzenia RODO,

  2. prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych osobowych na podstawie art. 21 Rozporządzenia RODO,

  3. ograniczenia przetwarzania, gdy:

  • osoba, której dane dotyczą, kwestionuje prawidłowość danych osobowych,

  • przetwarzanie jest niezgodne z prawem, a osoba, której dane dotyczą, sprzeciwia się usunięciu danych osobowych, żądając w zamian ograniczenia ich wykorzystywania,

  • administrator nie potrzebuje już danych osobowych do celów przetwarzania, ale są one potrzebne osobie, której dane dotyczą, do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń;

    prawo do odwołania zgody w dowolnym momencie wobec przetwarzania danych osobowych opartego na art. 6 pkt 1. a) bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

  1. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.